Νέα προγράµµατα ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών

Posted by

Με δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ ανακοινώθηκαν τα 2 νέα προγράμματα ΟΑΕΔ που αφορούν ανέργους ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι άνεργοι που ενδιαφέρονται θα πρέπει να επικαιροποιήσουν άμεσα τα στοιχεία και το βιογραφικό τους στον ΟΑΕΔ, ενώ οι
ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προγράμματα ΟΑΕΔθα μπορούν από αύριο Πέμπτη να υποβάλλουν αίτηση. Σημειώνουμε ότι οι αιτήσεις θα είναι γίνουν δεκτές με χρονολογική σειρά, ενώ τα προγράμματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι να καλυφθούν όλες οι θέσεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ αλλά κωδικοποιημένα το πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών προβλέπει:

Περίπτωση Α:

Πρόσληψη: μακροχρόνια άνεργου (διάρκεια ανεργίας άνω των 12 μηνών)

Διάρκεια: 12 μήνες (όλοι επιδοτούμενοι)

Επιδότηση:  50% μισθοδοτικού κόστους έως 500€.

Οψιόν επέκτασης : 12 μήνες (9 επιδοτούμενοι +3 μη επιδοτούμενοι)

 

Περίπτωση Β:

Πρόσληψη: μη μακροχρόνια άνεργου (διάρκεια ανεργίας 3 έως 12 µήνες)

Διάρκεια: 12 μήνες (9 επιτοδούμενοι +3 μη επιδοτούμενοι)

Επιδότηση:  50% μισθοδοτικού κόστους έως 500€

Οψιόν επέκτασης : 12 μήνες (9 επιδοτούμενοι +3 μη επιδοτούμενοι)

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις αξιοποίησης του προγράμματος, να προσδιοριστούν τα κόστη και τα οφέλη της ενέργειας και να προχωρήσουμε, εφόσον είναι συμφέρον για την επιχείρηση, στην αίτηση.

Αναλυτικά το Δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ:

Ξεκινά αύριο Πέµπτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 το πρωί, η υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο δύο νέων προγραµµάτων απασχόλησης, για την πρόσληψη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά 15.000 ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Κοινωνικούς Συνεταιρισµούς Περιορισµένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα.

Οι 10.000 θέσεις αφορούν εγγεγραµµένους στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ για χρονικό διάστηµα άνω των τριών µηνών και στο πρόγραµµα µπορούν να συµµετάσχουν εργοδότες που κατά το µήνα υποβολής των αιτήσεων απασχολούν προσωπικό έως 20 άτοµα µε πλήρη απασχόληση («β. Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε προσωπικό έως 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών»). Οι επιχειρήσεις, προκειµένου να ενταχθούν στα προγράµµατα δεν πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης χρηµατοδότησης να έχουν προβεί σε µείωση του προσωπικού τους κατά την διάρκεια του τριµήνου πριν από την υποβολή της αίτησης. ∆ιατηρούν επίσης το προσωπικό τους καθ’ όλη την διάρκεια του προγράµµατος.

Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του µηνιαίου µισθολογικού και µη µισθολογικού κόστους του ωφελούµενου. Σε αυτόπεριλαµβάνονται οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη και οι αποζηµιώσεις του ∆ώρου Χριστουγέννων, ∆ώρου Πάσχα και Επιδόµατος Αδείας- µε ανώτατο όριο τα 500 ευρώ µηνιαίως.

Η διάρκεια επιχορήγησης του  προγράµµατος είναι η ακόλουθη:

  • Για την πρόσληψη µακροχρόνια ανέργων (εγγεγραµµένοι στο µητρώο ανέργων του ΟΑΕ∆ για χρονικό διάστηµα άνω των 12 µηνών) η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 µήνες µε δυνατότητα επέκτασης για εννέα µήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράµµατος η επιχείρηση δεσµεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον µήνες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει η δέσµευση.
  • Για την πρόσληψη µη µακροχρόνια ανέργων (διάρκεια ανεργίας τρείς έως 12 µήνες) η διάρκεια επιχορήγησης είναι εννέα µήνες µε δυνατότητα επέκτασης για άλλους εννέα µήνες. Σε περίπτωση επέκτασης του προγράµµατος, η επιχείρηση δεσµεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για έξι επιπλέον µήνες. Σε αντίθετη περίπτωση η επιχείρηση δεσµεύεται να διατηρήσει το προσωπικό της για τρεις επιπλέον µήνες.

Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα ανωτέρω προγράµµατα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του Οργανισµού (www.oaed.gr) αίτηση υπαγωγής – υπεύθυνη δήλωση που αφορά στο εκάστοτε πρόγραµµα και εµπεριέχει την εντολή κενής θέσης, (εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις), µε την προϋπόθεση ότι έχουν παραλάβει κλειδάριθµο από τα ΚΠΑ2 ΟΑΕ∆ της περιοχής τους, µε τον οποίο έχουν πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕ∆ (e-services).

Ο ΟΑΕ∆, εφαρµόζοντας µε επιτυχία, τη νέα διαδικασία επιλογής υποψηφίων για πρόσληψη ανέργων, παρέχει στους ενδιαφερόµενους εργοδότες – επιχειρήσεις πρόσβαση στα στοιχεία βιογραφικού σηµειώµατος των εγγεγραµµένων στα µητρώα του ανέργων, µε βάση την ειδικότητά τους, την περιοχή στην οποία διαµένουν αλλά και σε πληροφορίες για την εργασιακή εµπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητες του ανέργου. Σηµειώνεται ότι ο εργοδότης έχει πρόσβαση µόνον στα καταχωρισµένα στοιχεία βιογραφικού των ανέργων (ειδικότητα, εργασιακή εµπειρία, εκπαίδευση) και όχι στα προσωπικά τους στοιχεία.

Όλοι οι ενδιαφερόµενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συµπληρώσει το τυποποιηµένο έντυπο εξατοµικευµένης προσέγγισης του ΟΑΕ∆, να διαθέτουν συµπληρωµένο Ατοµικό Σχέδιο ∆ράσης, να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους µέλους της ΕΕ ή οµογενείς που έχουν δικαίωµα διαµονής και απασχόλησης στη χώρα µας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαµονής για εξαρτηµένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικόδιάστηµα διαρκεί το πρόγραµµα. Καλούνται να συµπληρώσουν ή να επικαιροποιήσουν το Βιογραφικό τους Σηµείωµα, είτε ως πιστοποιηµένοι χρήστες µε τη χρήση κλειδαρίθµου µέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, είτε µε τη συνεργασία Εργασιακού Συµβούλου στα ΚΠΑ2 ΟΑΕ∆. Οι δαπάνες για την εφαρµογή των προγραµµάτων προβλέπεται να καλυφθούν από τον λογαριασµό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ. Αναλυτικότερα, οι όροι και προϋποθέσεις συµµετοχής στα ανωτέρω Προγράµµατα αναγράφονται στις σχετικές ∆ηµόσιες Προσκλήσεις που είναι αναρτηµένες στον δικτυακό τόπο του ΟΑΕ∆ (www.oaed.gr).