Τι πινακίδα πρέπει να έχω για τα POS;

Posted by

POS

Σύμφωνα με τις τελευταίες εγκυκλίους είναι υποχρεωτικό από τις αρχές του Φεβρουαρίου “οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών τις οποίες δέχονται. Συγκεκριμένα, υποχρεούνται να αναρτούν πινακίδα στο ταμείο στην οποία αναγράφεται με ευδιάκριτα και κεφαλαία γράμματα η ένδειξη ως εξής: «Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ, ΧΡΕΩΣΤΙΚΗΣ Η’ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΈΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ», «CONSUMERS MAY PAY WITH CREDIT, DEBIT OR PREPAID CARD».

Επιπλέον, στην είσοδο του καταστήματος πρέπει να αναγράφονται με ευκρινή τρόπο οι συγκεκριμένες κατηγορίες πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές από κάθε επιχείρηση λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.”

Ουσιαστικά λοιπόν για να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να πληρώνουμε πρόστιμα θα πρέπει όσοι δεν διαθέτουν POS  να αναρτήσουν πινακίδα που θα ενημερώνει του πελάτες για την μη ύπαρξη του μηχανήματος ΄τόσο στην είσοδό του καταστήματος όσο και στο ταμείο. Η πινακίδα αυτή θα πρέπει να είναι όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται και σε εμφανές σημείο για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

Όσοι έχουν POS μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ειδικά σηματάκια πPOSου τους έχει προμηθεύσει η τράπεζα τους. Προσοχή πρέπει να δωθεί ώστε τα σηματάκια αυτά εκτός απο την είσοδο του καταστήματος,  να τοποθετηθούν και σε εμφανή θέση στο ταμείο του καταστήματος, ώστε ο πελάτης να μπορεί να κάνει την επιλογή μετρητών ή κάρτα εκείνη την στιγμή.

Τέλος υπενθυμίζουμε την υποχρέωση για την ύπαρξη πινακίδας στο ταμείο του καταστήματος που να ενημερώνει τον καταναλωτή ότι δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο.