Στους λογαριασμούς των αγροτών η προκαταβολή της Ενιαίας ενίσχυσης

Posted by

Άρχισαν από το απόγευμα της Τρίτης 24 Οκτωβρίου οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών για το 70% της βασικής ενίσχυσης, ήτοι κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού τσεκ.

Επόμενη πληρωμή αναμένεται τον Δεκέμβρη όπου θα πληρωθεί το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης και το πρασίνισμα  (δηλαδή το ποσό που κατατέθηκε σήμερα προσαυξημένο κατά ένα 10% περίπου). Με βάση τον περσινό σχεδιασμό περίπου εκεί θα πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση.

Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά φέτος θα πληρωθούν κανονικά την προκαταβολή όσοι έκαναν μεταβίβαση δικαιωμάτων καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων. «Έχουµε τελειώσει µε τους ελέγχους στο 99,6% των µεταβιβάσεων, θα µείνουν κάτι ελάχιστα για την εξόφληση» εξηγεί στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος.

Υπογραµµίζεται ότι όσοι έχουν να λάβουν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, δηλαδή νέοι αγρότες και νεοεισερχόµενοι, δεν θα περιλαµβάνονται στην πληρωµή της προκαταβολής, αλλά θα πληρωθούν κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν θα γίνει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

Υπενθυμίζουμε ότι όσοι παραγωγοί  επέλεξαν κατά την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ να παρακρατηθεί το ποσό του ΕΛΓΑ  η επιδότηση τους θα μειωθεί κατά το ποσό αυτό αυτόματα.

Προσοχή :Αγρότες με οφειλές που τους έχει γίνει κατάσχεση στους λογαριασμούς τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ναι μεν η επιδότηση είναι ακατάσχετη αλλά απο την μεθεπομένη της καταβολής της επιδότησης όλα είναι «ανοικτά».

Η εντολή προβλέπει πληρωμές ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν 537.406 δικαιούχους και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα είτε το απόγευμα της Τρίτης από τα ΑΤΜ’ς της Πειραιώς είτε την Τετάρτη το πρωί από τα γκισέ της τράπεζας.

 

Σημειωτέον ότι οι φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς έχουν κατατεθεί περί τις 65.000 μεταβιβάσεις δικαιωμάτων.

Οι αναλήψεις από τα γκισέ των υποκαταστηµάτων της Πειραιώς µπορούν να ξεκινήσουν από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, ενώ όσοι αγρότες έχουν λογαριασµό σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να κάνουν υποµονή 2-3 μέρες ακόμα. Να σημειωθεί ότι όπως και σε ανάλογες «ογκώδεις» πληρωµές, η διαδικασία των πιστώσεων θα ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για όλους τους παραγωγούς.

 

Είσαι αγρότης;

Απαίτησε λογιστική υποστήριξη με βάση τις ανάγκες σου.

 Η  γνώση των ιδιαιτεροτήτων της δουλειάς σου είναι το πλεονέκτημά μας.

Εμπιστεύσου και εσύ την μεγάλη μας εμπειρία στα αγροτικά θέματα (φορολογικά και ασφαλιστικά). 

Κλείσε  τώρα ραντεβού για την δική σου αγροτοκτηνοτροφική μονάδα.

Ενημερώσου-Επέλεξε-Κέρδισε