Από τον Νοέμβριο οι αλλαγές στα ποσά του ΕΦΚΑ

Posted by

Σύμφωνα με δήλωση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, εντός του Νοεμβρίου θα γίνει η αναπροσαρμογή στα ποσά του ΕΦΚΑ τα οποία θα υπολογιστούν σύμφωνα με τα εκκαθαριστικά του 2016 (έως τώρα υπολογιζόταν με τα ποσά του 2015, γεγονός που σήμαινε μεγαλύτερες εισφορές για όσους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται).

Μαζί με την αναπροσαρμογή θα αρχίσει και η αναδρομική χρέωση για τα  επικουρικά και το ΕΦΑΠΑΞ.,  το οποίο σημαίνει αύξηση των εισφορών τους κατά 7% και 4% αντίστοιχα.

Τέλος ανακοινώθηκε η μετάθεση της πληρωμής των αναδρομικών εισφορών του 2016 για  γιατρούς, μηχανικούς, αγρότες και δικηγόρους. Θυμίζουμε ότι η υποχρέωση αυτή έληγε στις 30 Νοεμβρίου αλλά πλέον θα μετατεθεί για το 2018.

Ευελπιστούμε να λυθεί αυτόματα το θέμα με τους συμψηφισμούς για τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει ποσά μεγαλύτερα και να διευθετηθεί και το θέμα τον προσαυξήσεων το οποίο παραμένει μετέωρο. Επίσης δεν έχουμε δει να εφαρμόζεται η διάταξη που αφορά τους αγρότες που έχουν ασφαλίσει την σύζυγό τους ως μέλος της αγροτικής εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου το αγροτικό εισόδημα που εμφανίζεται από τον σύζυγο στο εκκαθαριστικό θα πρέπει να διαιρεθεί με τα μέλη της αγροτικής εκμετάλλευσης για να οριστεί το ποσό του ΕΦΚΑ.

Για παράδειγμα κτηνοτρόφος που έχει δηλώσει την σύζυγο ως μέλος αγροτικής εκμετάλλευσης με 12.000€ φορολογητέο από αγροτική εκμετάλλευση έως σήμερα του καταλογίζει ετήσιες εισφορές 2.544,00€ ενώ στην σύζυγο το ελάχιστο 1.043,76€ για το 2017. Με βάση την αλλαγή αυτή θα έπρεπε να πληρώνουν από 1.272,00€ ο καθένας, δηλαδή 1.043,76€ λιγότερα!

Συμπερασματικά θα πρέπει τον Νοέμβριο

  • να επανακαθορίσουμε το ποσό της πληρωμής στον ΕΦΚΑ και να προγραμματίσουμε τις αναδρομικές μας πληρωμές. 
  • να ελέγξουμε ότι πληρώνουν το ελάχιστο που δικαιούνται οι αγρότες που έχουν επιπλέον μέλη στην αγροτική τους εκμετάλλευση.

Με τις αλλαγές αυτές κρίνεται αναγκαίος ο φορολογικός και ασφαλιστικός επανασχεδιασμός της δραστηριότητας σας ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά μας.